Haftalık Grafikte Altın Analizi

Altın'ın haftalık grafiğini baktığımızda Ekim 2008'de başlayan yükseliş trendinin destek bölgesinin hemen altında 1645 $ 'da olduğunu görebiliyoruz. Fiyat 2008'de başlayan trendi kırmış fakat önceki kırılmanın yaratığı ikinci destek seviyesini aşamamış gözüküyor. Yani şimdilik, Paskal'ya tatilinin de yaratmış olduğu hacimsizlikle birlikte yönsüz olarak ara bantta bulunuyor.

Diğer yandan Temmuz 2011'den bu yana oluşan üçgen (wedge) formasyonu dikkat çeken bir diğer oluşum. 1645 $ fiyatı üçgenin alt bandına yakın, aşağı yönlü bir hareket kırılma habercisi olabilir ve satış baskını bir anda artıp, fiyat hızla düşebilir. Böyle bir hareket olması durumunda 1560 $ ilk önemli destek seviyesi olur ama oluşan üçgenin büyüklüğüne bakıldığı zaman 1300'lü seviyelere kadar gerilenebilir ( tabi ki arada destek seviyeleri var, aşağıdaki grafikten bakabilirsiniz. )

Geçmişe dönersek, hatırlanacağı gibi 2008'de Amerika'da baş gösteren kriz ile birlikte Altın fiyatları hızla yükselmeye başlamıştı. Zamanla Euro bölgesine yayılan kriz sonucunda genel parasal genişlemeler olmuştu ve piyasa pompalanan paralar her seferinde Altın'ın fiyatının daha da artmasına neden olmuştu. ( Güvenli liman psikolojisi ve para arzının artışını, bunun altında yatan temel nedenlerdi )

Günümüze baktığımız zaman FED Başkanı Bernanke Amerika’nın durumunu pek de iyi bulmadığını söylese de, FED toplantı tutanakları iyiye gidildiğinin sinyalini veriyor.( tabi ki Amerika'dan gelen verilerde bunu destekler nitelikte. ) Krizin sonradan başladığı Avrupa'ya bakarsak, Yunanistan resmen batık nasıl kurtulacak bilinmez ( en son polislerini kiralaya çıkardı ) bunun yanında Portekiz iyice sızlanmaya başladı... Ardından İspanya ve İtalya'ya sıra gelir mi?   Mali birlik kolay kolay olamayacak gibi o zaman yine paralar basılmaya başlanacak sanki. Altın'da para arzıyla besleniyor zaten...  Böyle bir durumda tekrar yukarı yönlü hareket neden olmasın?

MACD gelecek haftalarda düşüş sinyali verecek gibi takip etmek fayda var... Üçgenin kırılması giderek yaklaşıyor... Çok uzun süreli ( sağlam ) bir yükseliş trendi var, kırılması da kuvvet yaratır, desteklenmesi de...

Bol kazançlar…


Emre ÇAYIRLI

Yorumlar