Günün Ekonomi Haberleri (15.12.2022)

Fed faiz oranlarını yarım puan artırarak son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Bugün Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası’nın faiz kararları açıklanacak. Her iki merkez bankasından da yarım puan faiz artışı bekleniyor.

Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) gecelik borçlanma faizini yarım puan artırma yönünde oy kullandı ve %4,25 ile %4,5 arasında bir hedef aralığa getirdi. Başkan toplantı sonrası düzenlediği basın toplantısında, “Ekim ve Kasım için şimdiye kadar alınan enflasyon verileri, aylık fiyat artış hızında memnuniyet verici bir düşüş olduğunu gösteriyor. Ancak enflasyonun sürekli bir düşüş yolunda olduğuna dair güvene sahip olmak için önemli ölçüde daha fazla kanıt gerekecek” dedi. Üyeler, gelecek yıl %5-5,25′lik bir hedef aralığına denk gelen %5,1′lik medyan bir seviyeye ulaşana kadar fon oranlarında artış beklendiklerini açıkladılar. FOMC, 2023 için büyüme hedeflerini düşürerek, beklenen GSYİH artışlarını durgunluk olarak kabul edilebilecek seviyenin çok az üzerinde, sadece %0,5 olarak belirledi. Bu yıl için GSYİH görünümü de% 0,5 olarak belirlendi. Eylül projeksiyonlarında, komite bu yıl %0,2 ve sonraki yıl %1,2 büyüme bekliyordu. Komite ayrıca, tercih ettiği çekirdek enflasyon ölçüsü için medyan tahminini 2022 için Eylül görünümünden 0,3 puan artırarak %4,8′e yükseltti. Üyeler, bu yıl için işsizlik oranı görünümlerini biraz düşürdü.

Euro Bölgesi sanayi üretimi üç ay sonra ilk kez Ekim ayında geriledi. Avrupa Birliği istatistik ofisi Eurostat'ın Çarşamba günü açıkladığı verilere göre, sanayi üretimi art arda iki ay yükseldikten sonra Eylül ayına göre yüzde 2,0 düştü. Düşüş hızı, yüzde 1,5'lik beklenen düşüşü aştı ve Eylül'deki revize edilmiş yüzde 0,8'lik artışı da tersine çevirdi. Yıllık bazda, sanayi üretimi artışı Eylül'deki yüzde 5,1'den beklendiği gibi yüzde 3,4'e geriledi. Ekim ayında dayanıksız tüketim malları dışındaki tüm sektörler daraldı. Bir kez daha enerji üretimi yüzde 3,9 ile en büyük aylık düşüşü kaydetti, ardından dayanıklı tüketim malları üretimi yüzde 1,9 azaldı. Ara malı üretimi yüzde 1,3, sermaye malı üretimi yüzde 0,6 azaldı. Dayanıksız tüketim malları üretimi ise yüzde 0,3 arttı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, REPowerEU planının Rus gazına olan talebi üçte iki oranında azaltmayı amaçladığını belirtti ve "Bu anlaşma, tüm AB'nin yararına planımızı hayata geçirmek için önemli kaynakların kilidini açıyor" dedi.

Ifo Ekonomik Araştırma Enstitüsü, Almanya'nın 2024 yılına kadar fiyat baskısında bir gevşeme görmeyi beklememesi gerektiğini ve 2022-23 kışında gayri safi yurt içi hasılada yaşanacak bir daralmanın ülke ekonomisini resesyona sürükleyeceğini belirtti. Ifo, Almanya'nın üretiminin 2023 baharından itibaren toparlanmaya başlayacağı ve gelirlerin yeniden fiyatlardan daha güçlü bir şekilde yükseleceği yılın ikinci yarısında daha hızlı bir büyüme yaşayacağı belirtildi. Ifo, Almanya'nın GSYİH'sının 2022'de %1,8 artacağını, ardından 2023'te %0,1 küçüleceğini ve sonunda 2024'te %1,6 artacağını öngördü.

İngiltere enflasyonu Kasım ayında %10,7 ile beklentilerin biraz altında geldi. Yıllık enflasyona aşağı yönlü en büyük katkı, yakıt fiyatlarındaki gerilemeden geldi. Öte yandan restoran, kafe fiyatların arttığı bildirildi. Aylık bazda, tüketici fiyatları Kasım ayında %0,4 arttı.

Asya Kalkınma Bankası, Çin'in güçlü COVID-19 önlemleri, Rusya-Ukrayna savaşı ve yavaşlayan küresel büyüme nedeniyle gelişmekte olan Asya bölgesinde bu yıl için gayri safi yurtiçi hasıla büyüme tahminini %4,3'ten %4,2'ye düşürdü.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Çarşamba günü Aralık 2022 Petrol Piyasası Raporunda, 2023'te başka bir petrol fiyatı rallisinin göz ardı edilemeyeceğini açıkladı. IEA, "Düşük petrol fiyatları, artan enflasyonla karşı karşıya kalan tüketiciler için memnuniyet verici bir rahatlama olsa da, ambargoların Rus ham petrolü ve ürün arzı üzerindeki tam etkisinin görülmesi gerekiyor" dedi.

Japonya'nın ticaret açığının Kasım ayında 2.03 trilyon yen olarak açıklandı. Açık, Ekim ayındaki 2,16 trilyon Yen rakamından düştü ancak Kasım 2021'e göre %108,2 artış kaydetti. İhracat yıllık bazda %20 artarak Kasım ayında 8,8 milyar Yen'e ulaştı ve Ekim ayına göre %1,3 düştü. İthalat yıllık %30,3 artarak 10,9 milyar Yen'e ulaştı ve bir önceki aya göre %5,3 düştü.

Çin'in perakende satışlarının Kasım ayında geçen yılın aynı ayına göre %5,9 düştü. Satışlar Ekim ayına göre %0,1 arttı. Perakende satışlar 3,9 trilyon yuan olarak gerçekleşti. Mal satışları yıllık bazda %5,6 düşerken, hizmet satışları %8,4 düştü.

Çin'de sanayi üretimi Kasım ayında yıllık bazda %2,2 arttı. Aylık bazda sanayi üretimi %0,3 azaldı. Kasım 2021'e kıyasla %5,9 ile en fazla iyileşen madencilik oldu. İmalat %2 büyürken elektrik, termik güç, gaz ve su üretimi ve arzı %1,5 azaldı.


Yorumlar