Altın Yeni Yıla Hızlı Başladı

Altının yükseliş ivmesi yılın başında hızlandı ve fiyatlar yeni yılın başından bu yana %3,5’e yakın arttı. Geçtiğimiz yılın sonunda 1825 doların üzerine yükselmekte zorlanan ons altın fiyatı yeni yılın ilk günü 1850 doları test etmesinin ardından bugün itibariyle 1886 dolara yükseldi. Yükselişin temel nedenini küresel resesyon endişeleri olarak tanımlanabilir. Diğer yandan küresel çapta hızla artan enflasyon, stagflasyon ve dedolarizasyon konularını da gündeme taşımış olması güvenli liman olan altına talebi canlı tutmaya devam ediyor.

Fed’in, Haziran 2022'de %9,1 ile zirveye ulaşan enflasyonu dizginlemek amacıyla geçen yıl faiz oranlarını 425 baz puan artırmış olması ve küresel çapta yükselen enflasyonu dizginlemek için bir çok ülke merkez bankasının da sıkı para politikası geçmesi ekonomik aktivelerin yavaşlamasına sebep oldu. Geçtiğimiz yıl yaşanan parasal daralmaların ardından Dünya Bankası, büyümenin keskin bir şekilde yavaşlaması ve ekonomik koşulların kırılganlığını koruması nedeniyle küresel ekonominin resesyona girebileceği konusunda uyardı ve bu dramatik yavaşlamanın arkasındaki itici güçlerin inatçı enflasyon, yüksek faiz oranları, azalan yatırım ve artan jeopolitik riskler olduğunu belirtti. Artan belirsizlik ortamı da altın fiyatında yaşanan yükselişin temelini oluşturmuş durumda.

Altın fiyatlarını destekleyen diğer bir unsur ise, Çin Merkez Bankası'nın değerli metale olan talebinin artması olarak görülüyor. Çin merkez bankası, Aralık ayında altın rezervlerini 30 ton artırdığını duyurdu. Çin’in geçtiğimiz yıl Kasım ayında 32 ton altın alımının ardından Aralık ayından yaptığı alımla Çin'in altın rezervleri şu anda toplam 2.010 tona ulaşmış durumda. Diğer yandan Dünya Altın Konseyi’nden yapılan açıklamaya göre, 2022'nin ilk çeyreği ile üçüncü çeyreği arasında merkez bankaları 673 ton altın satın almış olması da merkez bankaları tarafından da talebin devam ettiğini gösteriyor.

Günlük bazda hareket ise daha çok ABD’de açıklanan ekonomik verilerle yaşanıyor ve bu hafta Perşembe günü açıklanacak olan ABD enflasyon oranı temel görünümündeki ana unsur olması bakımından oldukça önemli. New York Fed’e göre, Aralık ayı enflasyonunun Haziran'daki %9,1'lik zirveden %6,5'e gerileme göstermesi bekleniyor. Enflasyon oranında yaşanabilecek düşüş; Fed’e dair faiz artış beklentilerini azaltması ve ABD tahvil faizlerinin düşmesi durumunda, ons altın fiyatında yeni zirvelere kapı açabilir. Teknik olarak analiz edildiğinde, ons altın için 1896 dolar ve 1915 dolar seviyeleri yakın dirençler olarak görülüyor, yükseliş trendi ise bugünlerde 1820 dolar seviyelerinde bulunuyor. Bu kapsamda yakın vade için enflasyonu raporu önemli olacak, makro verinin altın ve gümüş fiyatları üzerinde derin bir etkisi olabilir.

 


Yorumlar