Günün Ekonomi Haberleri (10.01.2023)

 New York Fed’in yayınladığı anket, Aralık 2022'deki bir yıllık enflasyon beklentilerinin 0,2 puan düşerek %5 ile Temmuz 2021'den bu yana en düşük seviyeye gerilediğini ortaya koydu. Önümüzdeki üç yıl için enflasyon beklentileri, Kasım ayındaki seviyeyle aynı olan %3'te kaldı. Ankete katılanlar, enflasyonun bundan beş yıl sonra, önceki rapora göre 0,1 puan daha yüksek bir rakam olan %2,4'te olmasını beklediklerini belirttiler.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly Pazartesi günü yaptığı açıklamada, şirketlerin çalışanlarını işten çıkarmak yerine işçilere olan talebi azaltması durumunda işgücü piyasasındaki dengesizliğin potansiyel olarak dengelenebileceğini savundu ve işgücü arzının hızla artmadığını vurguladı.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Pazartesi günü yaptığı açıklamada, faiz oranlarının 2024'e kadar yüksek seviyede kalması gerekeceğini belirtti.

San Francisco Fed Başkanı Mary Daly, ABD ekonomisinin yavaşlamaya devam edeceğini söyledi ve bunun enflasyonu hedefine çekmek için gerekli olduğunu ekledi.

Eurostat'ın Pazartesi günü yayınladığı raporda, Euro bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış işsizlik oranı Kasım ayında Ekim ayına göre değişmeden %6,5'te kalırken, oran yıllık bazda 0,6 puan düştü. Avrupa Birliği'nin tamamında, işsizlik oranı Kasım ayında aylık bazda %6'da kaldı. Yıldan yıla, okuma yüzde 0,5 puan azaldı. İşsizlik oranının en yüksek olduğu AB üyesi ülkeler %12,4 ile İspanya olurken, onu %11,4 ile Yunanistan izledi. İşsizlik oranının en düşük olduğu ülke %2,7 ile Çekya olurken, hem Almanya hem de Polonya'da işsizlik oranı %3 olarak gerçekleşti.

Sentix'in Pazartesi günü yayınladığı raporunda, Euro Bölgesi'nde Ocak ayı için yatırımcı güveni daha da iyileşti. Rakam, Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak bir önceki ayın başarısını yakaladı. Mevcut Durum Endeksi ve Beklentiler Endeksi de sırasıyla eksi 19,3 ve eksi 15,8'de yükselerek Ağustos ve Şubat 2022'den bu yana en yüksek değerlerine ulaştı.

İngiltere Merkez Bankası Baş Ekonomisti Huw Pill Pazartesi günü yaptığı açıklamada, merkez bankasının enflasyonu %2 hedef aralığının üzerine çıkaran ivmenin talebi kısarak durdurulmasını sağlaması gerektiğini söyledi. Tedarik zincirleri hakkında yorum yapan Pill, son aylarda aksamaların bir miktar hafiflediğini belirterek, tüketici talebinde normalleşme sinyallerinin görülmeye başladığını sözlerine ekledi.

Birleşik Krallık Maliye Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı duyuruda, işletmelere ve diğer kuruluşlara Nisan ayından itibaren 12 ay boyunca enerji faturalarında indirim sağlamak için 5,5 milyar sterlinlik yatırım yapacağını duyurdu.

Japonya'nın başkentinde ülke çapındaki eğilimlerin önde gelen göstergesi olan çekirdek tüketici fiyatları, Aralık ayında bir önceki yıla göre %4.0 ile beklenenden daha hızlı artarak %2 hedefini aştı.

Petrol vadeli işlemleri fiyatları, Çin'in COVID-19'un yayılmasını engellemek için uyguladığı bazı önlemleri gevşetme kararının emtia talebini artıracağı beklentileriyle Pazartesi günü kazançlarını artırdı.

Yorumlar